A TIÉD A SZÓ-TÁR! nyelvi verseny

Elindult a "Tiéd a Szó-Tár" nyelvi verseny! A regisztrációt meghosszabbítottuk 2019. december 16-án 16 óráig!

Miért érdemes nevezni?

- A verseny fődíjai: 3 csapatnak egy-egy hatnapos külföldi utazás.
- Az országos döntő helyezettjei 10.000, 20.000 vagy 30.000 Ft-os könyv-, elektronikai vagy sportszerutalványt nyernek.
- Az országos döntő nyertes csapatainak iskolái 100.000 Ft-os könyvutalványt nyernek.
- Az országos döntő résztvevőinek garantált könyvnyeremény.
- Gyorsan, online kitölthető tesztek a selejtező fordulókban.
- Szórakoztató tanulás.
- Online eredménytábla.

NEVEZÉSI DÍJ: 2000 FT/CSAPAT

A verseny célja
A Tiéd a Szó-Tár nyelvi verseny célja, hogy a Tanulók megismerkedjenek a nyelvi és életkori sajátosságaiknak is megfelelő, modern, kommunikatív szótárakkal, ezek segítségével elsajátítsák a tudatos, célirányos szótárhasználatot, és ezáltal rendszerező módon, kommunikatív irányba fejlesszék idegen nyelvi tudásukat.

A verseny menete

A versenyt a 3-12. évfolyamos tanulók számára hirdetjük meg, idegen nyelvek és korosztályok szerint az alábbi kategóriákban:

1.      Angol 3-4. évfolyam – Gyerekszótár

2.      Német 3-4. évfolyam – Gyerekszótár

3.      Angol 5-8. évfolyam – Gyerekszótár

4.      Német 5-8. évfolyam – Gyerekszótár

5.      Angol 5-8. évfolyam – Tanulószótár

6.      Német 5-8. évfolyam – Tanulószótár

7.      Angol 9-12. évfolyam – Tanulószótár

8.      Német 9-12. évfolyam – Tanulószótár

9.      Francia 9-12. évfolyam – Tanulószótár

10.    Orosz 9-12. évfolyam – Tanulószótár

11.    Spanyol 9-12. évfolyam – Tanulószótár

Egy csapat 3–4 tanulóból áll.  A csapatot a nevezést beküldő nyelvtanár képviseli. Egy nyelvtanár legfeljebb nyolc csapatot képviselhet. Egy adott nyelvtanuló csak egy csapatban vehet részt a versenyben. Egy adott évfolyamba járó diák vagy a saját évfolyamának az egyik kategóriájába, vagy egy magasabb évfolyamnak az egyik kategóriájába nevezhet.  A csapatból minimum 1 főnek az adott kategóriának megfelelő korcsoportba kell tartoznia (például 4. és 5. osztályosok szeretnének egy csapatban versenyezni, akkor legalább 1 főnek ötödikesnek kell lennie, és az egész csapat az egyik 5-8. évfolyamos kategóriában indulhat). A versenyben való részvétel nevezéshez kötött, a nevezés díja csapatonként 2000 Ft. (A nevezés részletes leírását lásd lejjebb.)

 A nevezés kezdete: 2019. november 13.

Nevezési határidő: 2019. december 16. hétfő 16 óra. 

A verseny selejtezőkből, középdöntőből és országos döntőből áll.

A verseny négy online fordulóból és a szegedi országos döntőből áll.

Az online fordulókra az alábbi elosztás szerint kerül sor a www.onlinevetelkedo.hu oldalon:

- 1. forduló - selejtező: 2019. december 12. 8 óra - december 18. 18 óra

- 2. forduló - selejtező: 2020. január 16. 8 óra - január 22. 16 óra

- 3. forduló - selejtező: 2020. január 30. 8 óra - február 5. 16 óra
- Videós feladat feltöltési ideje: 2020. február 10-12.

- 4. forduló - középdöntő: 2020. február 20. 8 óra - február 26. 16 óra

Mind a négy fordulóban 90 perc áll rendelkezésre a feladatok megoldására, de azok a rendelkezésre álló egy hét alatt bármikor kitölthetőek. Az egyes fordulók kitöltésére rendelkezésre álló 90 perc nem újra indítható, nem megállítható és nem visszatekerhető, így ha egy csapat elkezdte a kitöltést, a 90 perc elindul. 

A harmadik online forduló után sor kerül a videós feladatok feltöltésére, 2020. február 10. és 12. között lesz erre lehetőség. (A videós feladat elkészítésére több időt áll majd minden csapat rendelkezésére, erről minden induló felkészítő tanárt külön tájékoztatunk e-mailben és a verseny Facebook csoportjában.) 

A három selejtező forduló után az alábbiak szerint jutnak a csapatok a 4. fordulóba, vagyis a középdöntőbe:
- azok a csapatok jutnak be, akik mindhárom fordulóban részt vettek, legalább 20%-os eredményt értek el fordulónként, és feltöltötték a videós feladatot;
- a regisztrált csapatoknak kategóriánként legfeljebb 80%-a jut be a középdöntőbe.

A középdöntőkből kategóriánként a 8 legjobb csapat jut az országos döntőbe. A döntő Szegeden kerül megrendezésre 2020. március 20-án pénteken. 

A részvétel feltétele, nevezés

A versenyen való részvétel feltétele, hogy a csapatot felkészítő tanár a regisztrációkor befizette a 2000 Ft-os nevezési díjat és, hogy minden egyes csapat rendelkezzen legalább 1 db – a választott kategóriának megfelelő – Grimm szótárral az alábbi kiadások közül:

- Angol-magyar, magyar-angol gyerekszótárral (Harmadik, javított kiadás: 2012; Negyedik, aktualizált és javított kiadás: 2017; Negyedik, aktualizált és javított kiadás: 2019)

- Német-magyar, magyar-német gyerekszótárral (Ötödik, javított kiadás: 2016; Hatodik, aktualizált és javított kiadás: 2019)

- Angol-magyar, magyar-angol tanulószótárral (Ötödik, javított kiadás: 2015; Hatodik, aktualizált és javított kiadás: 2017; Hatodik, aktualizált és javított kiadás, változatlan utánnyomás: 2018; Hatodik, aktualizált és javított kiadás, változatlan utánnyomás: 2019)

- Német-magyar, magyar-német tanulószótárral (Ötödik, javított kiadás: 2016; Hatodik, aktualizált és javított kiadás: 2017; Hatodik, aktualizált és javított kiadás: 2018)

- Spanyol-magyar, magyar-spanyol tanulószótárral (Negyedik, javított kiadás: 2015; Ötödik, javított kiadás: 2017)

- Francia-magyar, magyar-francia tanulószótárral (Negyedik, javított kiadás: 2015; Ötödik, aktualizált és javított kiadás: 2017)

- Orosz-magyar, magyar-orosz tanulószótárral (Első kiadás: 2013; Második, javított kiadás: 2015)Az országos döntőbe bejutott csapatok minden egyes tagjának rendelkeznie kell a fent felsorolt szótárak közül 1-1 darabbal. 

 

A feladatsorok kitöltésére tablet és mobiltelefon nem alkalmasak, ezért mindenképp asztali számítógépen vagy laptopon történő megoldást javaslunk.

Regisztráció

A nyelvtanár tudja regisztrálni a nevezni kívánt csapatot (vagy csapatokat) a www.onlinevetelkedo.hu weboldalon. A regisztrációhoz szükség van egy csapatnévre (ha több csapatot kíván nevezni, minden csapathoz külön), a csapattagok nevére és osztályára. A regisztrációs felületen lehet kiválasztani azt is, hogy melyik kategóriában szeretné nevezni a csapatot. Fontos: ha több csapattal kíván nevezni, minden csapatot külön-külön kell regisztrálni az oldalon! A regisztráció megerősítése után a „Vásárlás” menüben fizethető be bankkártyával a nevezési díj. 

Értékelés és eredmények

Az értékelést és a verseny szakmai irányítását szakértőnk, Gyáfrás Edit, lexikográfus, a Szegedi Tudományegyetem oktatója végzi; a feladatokat szótárszerkesztők, egyetemi oktatók és nyelvtanárok állítják össze. 

Az első három forduló eredményét 2020. február 10-ig tesszük közzé a www.onlinevetelkedo.hu weboldalon. A selejtezők összesített eredményében az első forduló pontszáma egyszeres szorzóval kerül beszámításra, míg a második és harmadik forduló pontszáma kétszeres szorzóval számít be az összesített eredménybe.

Az eredmények közzétételekor a továbbjutó csapatok és a felkészítő tanár neve lesz közzétéve. A középdöntő eredményét 2020. március 2-ig tesszük közzé a www.onlinevetelkedo.hu oldalon.

A feladatok

Valamennyi feladat az adott idegen nyelvhez, életkorhoz, tudásszinthez és szótártípushoz kapcsolódik. A feladatok mellett minden esetben megadjuk az elérhető pontszámot. A feladatok megoldása a csapaton belül közösen történik, minden csapat egy megoldást adhat be minden feladathoz. A megoldások a beküldést/beadást követően már nem módosíthatók. A döntőkben a feladatokat a csapatok a helyszínen oldják meg és adják be.

Helyezettek díjazása

Fődíjak

Az országos döntő után a tizenegy kategóriában kihirdetett 1. helyezett csapatok közül a három legjobban teljesítő, azaz legtöbb pontot elérő csapat tagjai és felkészítő tanáruk (csapatonként 1 tanár) egy-egy hatnapos tanulmányi utat nyernek célnyelvi területre. (A döntő eredménye alapján, objektív pontozás segítségével megállapított helyezés. Pontegyenlőség esetén a középdöntők eredményei, majd a selejtező fordulók eredményei döntenek.) Az utazásra 2020 nyarán kerül sor. Angol nyelv esetében a célország Anglia (Egyesült Királyság), német nyelv esetében Ausztria vagy Németország, spanyol nyelv esetében Spanyolország, francia nyelv esetében Franciaország, orosz nyelv esetében Oroszország. Az utazás repülővel vagy autóbusszal történik, célállomástól függően.  Az utazás időpontját a kiadó határozza meg. Az úti célt és a szállást a kiadó választja ki. Szállás: diákszálláson, reggelivel együtt, 5 éjszakai tartózkodással. Az utazás és a szállás költségét a kiadó fizeti. Minden egyéb költség az utazót terheli. A belföldi és külföldi transzfer díja az utazót terheli. A repülőjegy ára az utastérbe felvihető kézipoggyász díját tartalmazza, de az ezen felüli poggyászok díja az utazót terheli. A kiadó vállalja az utazás megszervezését, azonban az utazás lebonyolítása és az utazás során az utazásban részt vevők biztonsága a lebonyolító pedagógus felelőssége. A kiadó nem vállal semmilyen felelősséget az olyan menetközben felmerülő problémákról, amelyek abból adódtak, hogy a pedagógus a kiadót nem megfelelően informálta. Bizonyos országokban (pl. a német törvények szerint) 14 év alatti személy nem alhat felnőtt felügyelete nélkül egy szállodai szobában. Amennyiben a csoportnak 14 év alatti tagja is van, a kiadó csak azt vállalja, hogy egy, a csoport létszámának megfelelő létszámú szobát biztosít a csoportnak.

 A kiadó biztosítja:

- szállás 5 éjszakára a csoport minden tagjának reggelivel

- repülőjegy

 Az utazót terheli:

- reptéri transzfer (belföld/külföld)

- közlekedés a külföldi helyszínen

- belépők

- étkezések a reggeli kivételével

- esetleges plusz kísérővel járó költségek

- utasbiztosítás

- a repülőgép utasterébe fel nem vihető poggyászok díja

 A 11 kategória országos első három helyezettjeinek díjazása

Az országos 1. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk (kivéve a fődíjat, azaz külföldi utazást megnyert három csapat tagjai és tanáraik) fejenként 1-1 db 20.000.- Ft értékű sportszer- vagy elektronikai utalványt, illetve fejenként 1-1 db 10.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek. 
Az országos 2. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk fejenként 1-1 db 20.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek.

Az országos 3. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk fejenként 1-1 db 10.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek. 

Az országos döntő résztvevői, vagyis a regionális döntők győztes csapatainak tagjai és felkészítő tanáraik választhatnak a Maxim Könyvkiadó kínálatából 1 db regényt és 1 db nyelvkönyvet.  

Az országos 1. helyezett csapatok iskoláinak a könyvtára 100.000 forint értékben válogathat a Maxim Könyvkiadó kínálatából (Grimm szótárakat és Maxim kiadványokat).

Az Grimm–Maxim utalványok beváltásánál minden esetben a kiadványok bolti árát kell figyelembe venni. 

Jogi vonatkozások

A versennyel kapcsolatos és a honlapon található minden képi és írott anyag a versenyt szervező Maxim Könyvkiadó Kft. Grimm Szótárak kiadójának szellemi tulajdona. Azok felhasználása, másolása, sokszorosítása kizárólag a szervező írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy ha egy adott kategóriában országosan 50 csapatnál kevesebb nevezett, úgy az adott kategóriát törölje a versenyből.

A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy új partnerek bevonásával a felsoroltakon kívül további ajándékokat és akciókat hirdessen meg a versennyel kapcsolatban. A versenyzők adatai kizárólag a verseny lebonyolításához kerülnek nyilvántartásba, azok harmadik fél számára nem kerülnek átadásra. Részletesen lásd az adatkezelést weboldalunkon.

Információ, segítségkérés

Webodal: www.grimm.hu, www.olvas.hu

E-mail: info@grimm.hu, info@maxim.co.hu

A verseny Facebook csoportja: https://www.facebook.com/groups/979501325742942/

Kiadói kapcsolattartó: Bálint Regina

Telefonszám: 62/548-444, 62/551-100

 

Maxim Könyvkiadó Kft. a Grimm Szótárak kizárólagos kiadója | 6728 Szeged, Kollégiumi út 11/H. | tel.: 62/ 548-444

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára